Főoldal‎ > ‎Klub‎ > ‎Klub tagok 2018‎ > ‎

Sisak

2001-ben ragadott magával a Vespa mánia. Nálam is (gondolom sokaknál) egy kis PK 50-nel kezdődött az őrület. Nem nagyon érdekelt a motorozás, Babettáim voltak előtte :). Megtetszett a kényelem, a praktikum és a kézi váltó. Persze nem volt tökéletes a gép, elkezdtem javítgatni, megismerkedtem a márkával, történelmével, rajongótáborával.
Következett egy P125X 1980, üzembiztos, megbízható típus talán a legkiforrottabb klasszikus Vespa. Megfordult nálam több PK, PX, különböző tuningos gépek.
Az első teljesen felújított gépem az 50 Elestart volt, mivel egy ritka darab, úgy döntöttem hogy megmentem. Felkutattam a felújításhoz szükséges különböző iparosokat (szemcseszóró, krómozó, festő stb.) alkatrész beszerzési forrásokat. Egy év alatt készült el a kis Elestart.
Közben Egy internetes hirdetésben Kaposváron rátaláltam a V125-re az 'alsólámpásra', a 'robogók ősére', szóval egy a Vespások körében fogalomnak számító darabra. Ez a Vespa Magyarországon volt forgalomban az ötvenes évektől. (Megtudtam a tulajtól, hogy Ő Budapesten vette egy barátjától, akinek egy Olaszországi ismerőse hozta az országba.) Ez a vasfüggöny mögött eltöltött négy évtized meg is látszott a robogón. Mindent próbáltak helyettesíteni az elérhető alkatrészekkel, (Pannónia hátsólámpa, főkapcsoló, világításkapcsoló stb.) több-kevesebb sikerrel. A szétszerelés újabb meglepetéseket tartogatott, a motorban szinte minden csapágy és szimering perselyben volt, így tudták megoldani a motor üzemben tartását.
Ehhez a Vespához az alkatrészek beszerzése már nehezebb és költségesebb volt, még most sem teljes a kép.
A V125 egyébként meglepően üzembiztos, szinte az első rúgásra indul. Két személlyel is 'jól' megy. Egy veterántúrán, egy Csepel 125-ös kolléga, mikor mi dombon két személlyel előztük meglepődve kérdeze: 'Ez hány köbcentis?' :-)

Vespáim:

50 Elestart 1976 (eladtam)                                                                        V125 1949Motorinfo teszt Vespa 50 Elestart                                                                                      Motorinfo teszt Vespa 125

PX125 1983 (eladtam)                                                                  PX200 2002 (eladtam)
                                                                                                                                                                                                                                                                           Motorinfo teszt Vespa PX200       

PX125 1980 (eladtam)                                                                            GTS 250ie 2008

PX125E 1986                                                                                        GTR 125 1974 


 


Comments